Waarom Middeleeuwse antibiotica effectieve medische oplossingen bieden

Waarom Middeleeuwse antibiotica effectieve medische oplossingen bieden

11 augustus 2017 | John Horvat II

Het begon allemaal als een van die vrijdagmiddagprojecten die medische onderzoekers soms doen om de nieuwsgierigheid te bevredigen. Niemand verwachtte dat het zou gaan werken. De onderzoekers waren middeleeuwse geneeskrachtige middelen aan het testen door een 1000 jaar oud recept voor een oogzalf na te maken. Ze waren erop voorbereid dat dit zou bewijzen dat de middeleeuwse geneeskunde "achterlijk" en zelfs "bijgelovig" was.

Toen de resultaten terugkwamen, waren ze geschokt toen ze ontdekten dat het recept ongelooflijk effectief was bij het doden van stafylokokinfecties. De middeleeuwse zalf was inderdaad een krachtig antibioticum.

Deze ontdekking zette ieders middeleeuwse vooroordelen op zijn kop en bracht de onderzoekers tot de conclusie dat de middeleeuwse geneeskunde zeer ontwikkeld was en een wetenschappelijke methodologie volgde. Ze geloven ook dat de herontdekking van middeleeuwse geneesmiddelen implicaties kan hebben voor de hedendaagse ontdekking van geneesmiddelen.

Een nieuw Middeleeuws perspectief

Tijdens een lezing in de Library of Congress op 7 maart 2017 vertelde mediëviste en biologe Erin Connelly het verhaal van het experiment met het 1000 jaar oude recept dat bekend staat als Bald's Eyesalve. Dr. Connelly maakt deel uit van het interdisciplinaire Ancientbiotics-team dat de relevantie van middeleeuwse medicijnen voor moderne infecties onderzoekt.

Middeleeuwse medicijnen voor moderne infecties

Zij beweert dat "recent onderzoek kan aantonen dat er meer methodologie zit in de medicijnen van middeleeuwse beoefenaars, en verder onderzoek kan aantonen dat hun medicijnen meer waren dan placebo's of palliatieve hulpmiddelen, maar echte antibiotica die werden gebruikt lang voor de komst van moderne infectiebestrijding".

Kalen ogenzalf

Het recept dat de discussie op gang bracht, staat in een boek van de British Library. Het boek, Bald's Leechbook genaamd, bevat het oude Angelsaksische recept, geschreven in oud Engels. De ingrediënten zijn organisch materiaal dat voor iedereen in de omgeving toegankelijk is. Er zijn knoflook en alliums voor nodig, wat zowel uien als prei kunnen zijn. Deze worden gemengd met wijn en ossengal. Het mengsel wordt vervolgens in een koperen vat gedaan en negen nachten laten staan. Na te zijn gezeefd en geklaard, wordt het in een hoorn gedaan en met een veer op het oog aangebracht.

Wat een lukrake verzameling van vloeistoffen en kruiden lijkt, bleek veel meer te zijn. Onderzoekers die het recept reproduceerden ontdekten dat elke weglating in het recept de bacteriedodende eigenschappen drastisch verminderde of elimineerde. Evenzo had geen enkel ingrediënt afzonderlijk een significant effect op de vermindering van bacteriën. Zij ontdekten dat de incubatieperiode van negen nachten het mengsel zelf steriliserend en dus effectief maakte. Ook het weglaten van deze periode maakte het recept ondoeltreffend.

De tests toonden een observatie- en experimenteermethode aan die allesbehalve ondoordacht was. Bovendien was dit geen wondermiddel. Dr. Connelly is van mening dat het specifiek gericht was op datgene waarvoor het gemaakt was om te behandelen.

Een overvloed aan andere recepten

Bald's Salve is niet het enige recept dat veelbelovend is. Dr. Connelly werkt samen met anderen om honderden andere recepten te vinden en te testen. Haar onderzoek brengt oude notities aan het licht, zoals die naast een andere zalf waarop stond: "Herstelde de ogen van het kind in perfecte gezondheid en zicht." Een ander mengsel heeft een commentaar dat in vertaling uit het Midden-Engels luidt: "God heeft ons geen beter recept gegeven dan dit. Het maakt zelfs oude mannen in staat om kleine letters te lezen zonder hulp." Er is hoop dat dit zou kunnen helpen bij maculadegeneratie.

Eén bepaald boek bevat ongeveer 6.000 verwijzingen naar specifieke ingrediënten, 360 zeer gedetailleerde recepten die betrekking hebben op meer dan 110 ziektebeelden. Het testen van deze recepten is nog maar net begonnen.

Een Dringende Behoefte Aan Middeleeuwse Oplossingen?

Aangezien microben resistentie ontwikkelen tegen antibiotica, is het dringend noodzakelijk snel nieuwe remedies te vinden. Naar schatting sterven wereldwijd ongeveer 700.000 mensen per jaar aan antimicrobiële resistente infecties. Dat aantal kan oplopen tot tien miljoen in 2050.

Vergadering van artsen aan de universiteit van Parijs. De Universiteit van Parijs werd gesticht voor 1045 na Christus en had vier faculteiten: Kunsten, Geneeskunde, Rechten en Theologie.

In antwoord op de dringende behoefte aan nieuwe routes voor de ontdekking van geneesmiddelen, werd in 2014 het Ancientbiotics-team opgericht om middeleeuwse oplossingen te onderzoeken. Dit interdisciplinaire en internationale team gelooft dat "het verleden de toekomst kan informeren" bij het vinden van deze routes.

Waarom geneesmiddelen werden stopgezet

Het is logisch dat de Kerk betrokken zou zijn bij de gezondheidszorg. Haar zending is de zorg voor de zielen, die vaak overlapt met de zorg voor het lichaam. Door de gelovigen op te roepen tot praktische liefdadigheid, organiseerde de Kerk uiteindelijk het eerste gezondheidsnetwerk in de geschiedenis van systematische verpleging en ziekenhuizen. Vele kloosters hadden een hospitaal voor de armen aan zich verbonden. Ook de middeleeuwse universiteiten ontwikkelden de medische wetenschap in aanzienlijke mate. Het mag geen verrassing zijn dat middeleeuwse antibiotica verschenen.

Dr. Connelly speculeert alleen waarom deze veelbelovende middeleeuwse antibiotica in onbruik raakten. Eén plausibele zienswijze was een groot vooroordeel tegen de middeleeuwen als een "duister tijdperk" dat in de Humanistische tijd en de tijd van de Verlichting zeer gangbaar was. Humanisten en latere protestantse wetenschappers schreven de Middeleeuwen af als hopeloos achterlijk.

In ieder geval wordt de verloren band met de middeleeuwse geneeskunde hersteld door mensen zoals het Ancientbiotics team die vindingrijke oplossingen uit het verleden blootleggen. Misschien kunnen dergelijke studies zich uitbreiden naar andere gebieden, en helpen bij het aan het licht brengen en opbouwen van een diepere waardering voor de glories van de Christelijke beschaving die werden onderdrukt.